Beschrijving
Vanaf dag één wil je je kind gezond (op)voeden. Een veilige basis, jouw armen om hem heen. Een warme en stimulerende omgeving. Zorgen dat hij in alle opzichten – mentaal, lichamelijk, sociaal, emotioneel – gezond kan groeien. Dat hij mag zijn wie hij is, en zich gezien, gehoord en geliefd voelt.
Goede voeding hoort daar natuurlijk bij. Maar gezond voeden is méér dan zorgen voor verantwoorde maaltijden. Het kind is onlosmakelijk verbonden met zijn omgeving en afhankelijk van een positieve wisselwerking met zijn ouders. Dit betekent ook: je kind voeden met mogelijkheden om zijn talenten te ontplooien. Om hem liefdevol fouten te laten maken – en daar weer van te leren. Om je kind pure aandacht te geven, zijn brein te voeden met positieve overtuigingen en voldoende rust en zijn denkende brein te vullen met kennis. Dat je hem leert zijn lichaam te ontdekken en hoe hij goed voor zichzelf kan zorgen. Dat je hem laat zien hoe belangrijk genoeg bewegen, voldoende rust en zelfinzicht zijn. Het betekent dat je hem sociale vaardigheden bijbrengt, zodat hij banden met anderen kan opbouwen. Gezond voeden betekent zelfs: je kind respectvol leren omgaan met de natuur, met de wereld om hem heen. Alles hangt met elkaar samen en grijpt op elkaar in. Ons immuunsysteem staat niet los van onze dagelijkse activiteiten, ervaringen en emoties. Het draait om de balans tussen denken, voelen, je lijf en de verbinding met jezelf en anderen.
Dat geldt voor je kind, maar natuurlijk ook voor jou. Als ouder leef je je kind voor. Als jij goed voor jezelf zorgt en evenwicht uitstraalt, bied je je kind bouwstenen voor een gezond en stabiel leven. En als je de moed hebt om regelmatig op je eigen gedrag te reflecteren, om oude, hinderlijke ‘bagage’ los te laten, geef je jezelf en je kind een geschenk. Zelfinzicht en compassie zal niet alleen de verbinding met jouw kind en je gezin, maar ook met je omgeving versterken.
Alle inzichten die ik zelf heb ervaren na de geboorte van mijn kinderen motiveerden mij om Groeiboek voor opvoeders te gaan schrijven. Immers, hoe fascinerend en logisch is dit, de samenhang tussen voeden, opvoeden en balans? Ik sprak met experts op verschillende terreinen: van voedingsdeskundige tot gezinstherapeut, van (neuro)psycholoog tot pedagoog, en van gedragswetenschapper tot tandarts.
Als je bereid bent uit je comfortzone te stappen en de relatie tot jezelf en anderen wilt verbeteren, dan is dit een goed doe-boek’….. Je bent zelf je eigen werkboek!